Vekto
Contact met één van onze technische specialisten 036-7505372 verkoop@vekto.nl

Is de groepenkast geschikt voor zonnepanelen?

Gepubliceerd op 14-3-20241 keer bekeken

Is de groepenkast wel geschikt voor zonnepanelen? Dit is een essentiële vraag bij het evalueren van je groepenkast, of als je overweegt deze te vervangen. Voorheen was dit eenvoudig: welke zekering heb ik voor de groepenkast? Op basis daarvan moest de groepenkast minstens even groot zijn of groter. Bijvoorbeeld, als mijn voorzekering 32A is en de groepenkast geschikt is voor 40A, dan is het goed.

Maar zodra je twee voedingsbronnen hebt, werkt deze regel niet altijd.

Laten we een voorbeeld bekijken om dit te verduidelijken:

  • De hoofdaansluiting is 1 fase 32A.
  • De PV-installatie is 3kW.
  • De groepenkast is geschikt voor maximaal 40A.
  • De groepenkast heeft 8 groepen verdeeld over 2 aardlekschakelaars.

We moeten eerst weten hoeveel ampère de zonnepaneelinstallatie levert en op welke zekering we deze moeten afzekeren. Het nominale opgewekte vermogen is 3000Watt / 220Volt = 13,64A. Echter, vanwege de duur van het vermogen dat door de zekering gaat, wat langer kan zijn dan 1 uur, moeten we de 80% regel toepassen: 13,64A / 0,8 = 17,05A. Dit betekent dat een zekering van 16A niet voldoende is. De eerstvolgende stap is een zekering van 20A.

Met deze informatie kunnen we bepalen of de groepenkast geschikt is. We hebben 4 groepen van 16A achter 1 aardlekschakelaar van 40A. Als we de groepen bij elkaar optellen, komen we uit op 64A. Dit is geen probleem omdat zelfs als er theoretisch 64A over de aardlekschakelaar gevraagd zou worden dan zou de hoofdzekering uitschakelen bij 32A.

Maar als we de opgewekte stroom van de PV-installatie van 13,64A optellen, komen we uit op 45,64A. Nu kan er meer stroom lopen over de aardlekschakelaar en zal hoogstwaarschijnlijk de bedrading te dun zijn. In het ergste geval kan dit leiden tot brand. Het is dus cruciaal om de geschiktheid van je groepenkast zorgvuldig te beoordelen bij het toevoegen van een zonnepaneelinstallatie.

Groepenkasten Vekto

Voorbeeld afbeelding:

De aardlekschakelaar is nu 40A, dit moet 63A worden.

De bedrading naar de automaten is 6mm², dit moet 10mm² worden.